Main content

Inhoud

Arrest in Beroep tegen slachthuis Izegem

Nieuws: 25 september 2023
Slacht

Het hof van beroep in Gent heeft nog geen arrest geveld in de zaak van dierenrechtenorganisatie ‘Animal Rights’ tegen het slachthuis Verbist uit Izegem en de voormalige uitbater. De uitspraak stond oorspronkelijk gepland op 29 september, maar het arrest werd uitgesteld. De nieuwe datum is nog niet bekend. Het arrest moet volgen na een jarenlang durende juridische strijd nadat de dierenrechtenorganisatie gruwelijke beelden naar buiten bracht van systematisch mishandelde runderen in Izegem. Animal Rights wil dat Verbist alsnog wordt veroordeeld voor dierenmishandeling na een eerdere vrijspraak.

Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “De beelden spreken voor zich. Wij willen eindelijk gerechtigheid zien voor de mishandelde dieren die hun laatste momenten schreeuwend doorbrachten in dit horrorslachthuis.”

Lees ook: Slachthuis Izegem: de tijdlijn

SCHOKKENDE BEELDEN

Op 11 september 2017 bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten uit het runderslachthuis te Izegem. Op de beelden zien we hoe werknemers runderen systematisch mishandelen met de elektrische prikkelaar, stokslagen kregen en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. De bedwelming gaat regelmatig mis en meerdere runderen worden bij volle bewustzijn de keel doorgesneden.

Juridische strijd

Na vier jaar juridische strijd, werd het slachthuis in 2021 vrijgesproken voor dierenmishandeling, maar wel veroordeeld voor inbreuken op hygiëne. Dit omdat de beelden van Animal Rights nietig werden verklaard, omwille van inbreuken op de privacywetgeving. Animal Rights liet het daar niet bij. We gingen in beroep om gerechtigheid te eisen voor de verschrikkelijk mishandelde runderen.