Main content

Inhoud

Demonstratie bij de Provincie tegen uitbreiding slachthuis Tielt

Nieuws: 7 juli 2021
Slacht

Animal Rights en GAIA voerden actie op donderdag 8 juli van 10 tot 12 uur bij het Provinciehuis Boeverbos in Brugge tegen de uitbreiding van slachthuis Tielt. Zo’n 100 demonstranten waren aanwezig om zich te verzetten tegen de goedgekeurde vergunning die de Provincie wil afleveren. Campagnecoördinator Els Van Campenhout reageert: “Een vergunning afleveren aan dit horrorslachthuis is een misdaad op zich. We spreken hier over veroordeelde criminelen die zonder enige schroom hun fabriek van dierenmishandeling verder willen uitbreiden. Dit is de omgekeerde wereld.”

Lees ook: Horrorslachthuis Tielt wil 2,4 miljoen varkens per jaar slachten

We spreken hier over veroordeelde criminelen die zonder enige schroom hun fabriek van dierenmishandeling verder willen uitbreiden.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Demonstratie

100 demonstranten verzamelden voor het Provinciegebouw om hun ongenoegen te uiten over de geplande uitbreiding van slachthuis Tielt. Tijdens de demonstratie werd de 20 minuten durende undercoverreportage afgespeeld op vier TV-schermen. Er vonden speeches plaats van Peter Verhaegen (DierAnimal), GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout.

Gesprek met de Provincie

Animal Rights en GAIA gingen om 11 uur in gesprek met eerste gedeputeerde Bart Naeyaert. “Wij nodigden de Provincie uit om samen met ons de undercoverreportage te bekijken en in gesprek met ons te gaan.” Met het tonen van de beelden wil Animal Rights vooral laten zien wie er vergund wordt en benadrukken dat deze toestanden onacceptabel zijn," zegt Van Campenhout.

Tijdens het gesprek werden de beelden besproken, maar de gedeputeerde weigerde de beelden te bekijken. Zij wilden niet terugkomen op hun beslissing, dus het dossier zal terecht komen op het bureau van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Beroep

De provincie West-Vlaanderen leverde ondanks de massaal ingestuurde bezwaarschriften een vergunning af. Animal Rights en GAIA gaan in beroep tegen de beslissing. Dat betekent dat het dossier op het bureau van Vlaams minister Demir komt te liggen. Animal Rights hoopt dat de minister de juiste beslissing maakt en de vergunning vernietigt.

De beroepstermijn loopt tot 23 juli 2021.

De undercoverbeelden

De undercoverbeelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is om te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer