Main content

Inhoud

Demonstratie: sluit de patrijzenjacht!

Nieuws: 26 oktober 2020
Jacht

Afgelopen zaterdag demonstreerde Animal Rights voor de patrijzen in Brugge. Dit naar aanleiding van het wetsvoorstel dat de patrijs van de lijst van jachtwild zou schrappen. Er waren zo'n 25 demonstranten aanwezig. Enkele personen informeerden passanten over ons doel en over wat mensen zelf kunnen doen tegen de jacht.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “De patrijzen hebben het heel moeilijk door het verlies van hun habitat, daar bovenop worden er ook nog eens jaarlijks 15.000 van deze dieren afgeschoten. Elke patrijs die we verliezen is er een te veel.”

Lees ook: Animal Rights woedend over start patrijzenjacht.

Jachtovertredingen

De afgelopen weken werden er meerdere keren jagers betrapt op illegale praktijken. In Veurne werden er patrijzen uitgezet door WBE Westland en in Oost-Vlaanderen werd een jager betrapt met gekweekte fazanten en patrijzen. De verantwoordelijke WBE’s kregen alvast een lokaal jachtverbod opgelegd door minister Demir. In Bornem werd eind augustus dan weer vastgesteld dat plaatselijke jagers gekweekte eenden uitzetten en beschikten over illegale wapens.

HVV reageert op deze overtredingen dat dit gaat om uitzonderingen, maar intussen lijkt de uitzondering eerder de regel te zijn. Volgens Animal Rights is het naïef te willen inzetten op een sterker gereguleerde patrijzenjacht, terwijl veel jagers de bestaande regels nog niet eens kunnen respecteren.

Jacht is geen natuurbehoud

De jachtsector verdedigt zich door te stellen dat jagers zich ook inzetten voor het behoud van de patrijs. Meer nog, ze beweren dat de patrijs het zonder hun inzet nog slechter zou doen want als ze geen patrijzen meer mogen schieten, zouden zij geen behoudsmaatregelen meer nemen.

Animal Rights betwijfelt het belang van jagers voor natuurbehoud. De behoudsmaatregelen waarvan sprake beperken zich vaak tot het voederen van vogels, dit is geen structurele maatregel. Beter zou het zijn de landbouw verder te stimuleren om zich in te zetten voor de biodiversiteit.

“De jagerij is enkel geïnteresseerd in het behoud van dieren die voor hen interessant zijn. We zien geen enkele jager zich opwerpen als beschermer van de Europese hamster of de vleermuis, dus waarom zouden ze dan nodig zijn voor de bescherming van de patrijs?,” zegt Vanroy

Demonstratie

Volgens Animal Rights is de enige logische oplossing de patrijzenjacht te sluiten. Dit is bovendien de oplossing die het makkelijkst te handhaven is. Een strengere regulering zou immers de natuurinspectie en het ANB die nu al onderbemand zijn, verder belasten.

Animal Rights demonstreerde afgelopen zaterdag om deze eis opnieuw kracht bij te zetten. We demonstreerden in Brugge, omdat veruit de meeste patrijzen worden geschoten in West-Vlaanderen, in 2017 waren dat er nog meer dan 7.000!

Lees ook: Wat jij zelf kunt doen tegen de jacht en hoe je je grond kunt laten uitkleuren.

Stop de heksenjacht op de vos Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer