Main content

Inhoud

Geen nertsen in Vlaamse bedrijven. Animal Rights wil bindend fokverbod.

Nieuws: 2 februari 2021
Bont

De acht laatste nersenhouders liggen momenteel stil, dat zegt de Belgische bontfederatie in Landbouwleven, maar voegt er in een adem aan toe dat omwille van de gestegen bontprijzen fokkers een heropstart zouden kunnen overwegen. Zo hopen ze de verliezen van vorige jaren enigszins te compenseren.

“Onacceptabel,” zegt Vanroy, “dit fokverbod moet van overheidswege opgelegd worden en niet aan de grillen van bontfokkers of marktwerking worden overgelaten.”

Lees ook: Opnieuw loslopende nertsen in Vlaanderen.

Jaarcyclus

De nertsenfokkerij kent een jaarcyclus: In maart worden de reuen en moederdieren gepaard, eind april begin mei worden de pups geboren, in juni worden de jongen gespeend en wanneer ze zeven maanden oud zijn worden ze eind november en december vergast voor hun huid.

De reuen worden normalerwijze deze en volgende maand handmatig bij de fokmoeders geplaatst en dat gebeurt meerdere keren. Het is een tijd van intensief contact tussen de nertsen en medewerkers op de nertsenfokkerijen. Onverantwoord vindt Animal Rights campagnecoördinator Rowena Vanroy: “De besmettingscijfers in België zijn nog steeds hoog en het vaccinatieprogramma komt pas langzaam op gang. Het is volstrekt onverantwoord om honderdduizenden jongen geboren te laten worden die vervolgens een reservoir voor corona kunnen vormen en mogelijk zelfs een bron van mutaties.”

Razendsnelle verspreiding

Wanneer een medewerker een nerts besmet, volgt door de dicht opeengepakte batterijen aan draadgaas kooien een razendsnelle virusoverdracht van nerts op nerts. Dit is in 2020 gebleken in Nederland, Italië, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten, Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Polen, Canada en Litouwen. “Er is slechts één besmette medewerker nodig om duizenden dieren te besmetten en daarmee ter dood te veroordelen,” verduidelijkt Vanroy. “Nertsen kunnen vervolgens ook weer mensen besmetten.”

Scandinavië

27 januari 2021 besloot de Zweedse landbouwraad om het fokken van nertsen op Zweedse nertsenfokkerijen in 2021 te verbieden. Als dit toch gebeurt en er worden pups geboren, moeten ze worden gedood. Het bureau rechtvaardigt haar beslissing door te zeggen dat het mens en dier zal beschermen tijdens de aanhoudende pandemie.

Op 21 december 2020 nam een meerderheid in het Deense Parlement het wetsvoorstel aan dat het houden van nertsen in Denemarken tot en met 31 december 2021 verbiedt.

Nederland

Onze noorderburen besloten een al bestaand verbod op het houden van nertsen per 2024 drie jaar naar voren te halen. Sinds december worden er in Nederland geen nertsen meer gehouden voor de bontfok.

Animal Rights wil dat de Vlaamse overheid deze voorbeelden volgt! We zijn gewaarschuwd. Het zou ronduit beschamend zijn als het nu alsnog misgaat. Wees niet het domste jongetje van de Europese klas!

UPDATE 2021

Op 5 april 2021 werd bekend dat elf van de zestien pelsdierkwekerijen en de enige producent van foie gras in Vlaanderen een aanvraag tot stopzetting ingediend hebben. De coronacrisis heeft de beslissing om te stoppen bij veel kwekers versneld. Daarnaast geraken ze moeilijker aan grondstoffen en voeding uit Nederland, dat de nertskweek ook verboden heeft.
Vanaf deze maand wordt de schadevergoeding voor de vijf overblijvende pelsdierkwekerijen gevoelig verlaagd. Na de aanvraag tot stopzetting bepaalt een zogenaamde Landcommissie de waarde van het betrokken bedrijf. Op basis van die inschatting wordt een schadevergoeding vastgelegd voor de stopzetting van de activiteiten of de reconversie naar een ander type landbouwbedrijf. Vanaf deze maand wordt de voorziene schadevergoeding voor de vijf overblijvende pelsdierkwekerijen verminderd met 10 procent. In april 2022 gaat er nog eens 10 procent vanaf, en in april 2023 nogmaals 10 procent.

Vlaams minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport Ben Weyts. "Ik roep hen op: stop liever vandaag dan morgen. Het is beter voor jullie zelf financieel en het is vooral beter voor de dieren.”

België

De nertsenfokkerij is een uiterst kleine sector in België die eind 2023 toch verdwenen moet zijn. We kunnen deze beter nu verbieden dan een ongelofelijk gezondheidsrisico te lopen voor zowel de mensen als de dieren. We roepen niet enkel de Vlaamse, maar ook de federale overheid op haar verantwoordelijkheid te nemen ter bescherming van het dierenwelzijn en de volksgezondheid. Daarnaast pleiten we ook voor een importverbod op bont uit andere landen.

“Animal Rights, maar ook de publieke opinie en politieke oppositie, zal de overheden ter verantwoording roepen als men deze oproep negeert en het toch mis gaat,” geeft Vanroy aan, “We willen nu daadkracht zien van onze overheden.”

Teken hier de petitie om de import van bont in België te verbieden!

Bronnen:

Landbouwleven: Coronavirus dwingt Vlaamse nertsenhouders tot (tijdelijke) stopzetting.

De Morgen: Vlaamse pelsdierkwekerijen en foie-grasproducent gooien de handdoek

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer