Main content

Inhoud

Mars in Brussel: Apen zijn wilde dieren en geen testobjecten

Nieuws: 12 december 2021
Dier­proeven

In heel Europa werd deze week actie gevoerd tegen de handel in apen uit Mauritius voor dierproeven. Animal Rights heeft gisteren een protestmars gehouden met 25 demonstranten in Brussel tegen de internationale apenhandel.1 De mars startte aan de ambassade van Mauritius en eindigde op het Luxembourgplein met zicht op het Europees Parlement.

Met onze actie willen we een duidelijk signaal geven aan Mauritius, Europa en de wereld: Apen zijn geen testobjecten maar wilde dieren! En wilde dieren horen wild te blijven!

Jen Hochmuth, Animal Rights

Opnieuw actie bij de ambassade van Mauritius

Mauritius is een van 's werelds grootste exporteurs van apen voor de wereldwijde proefdierindustrie en de belangrijkste leverancier aan Europa, met een export van duizenden per jaar. Ruim een jaar geleden stond Animal Rights ook aan de ambassade van Mauritius omdat één van de grootste apenfokkerijen in Mauritius toen de uitbreiding van het bedrijf en het vangen van apen in het wild vroeg.

Ondanks de wijdverbreide bezorgdheid over het vangen van niet-menselijke primaten in het wild voor gebruik in dierproeven, heeft Mauritius hiervoor onlangs groen licht gekregen. Het vangen en verwijderen uit hun natuurlijke leefomgeving en familie- en sociale groepen is wreed en brengt veel leed met zich mee. Dit kan leiden tot verwondingen en zelfs de dood. "Het tropische eiland Mauritius zou een paradijs moeten zijn voor iedereen, inclusief de wilde apen”, aldus Hochmuth.

Wild dieren horen wild te blijven

Elk jaar worden duizenden apen uit landen als Mauritius, Vietnam, Cambodja, China en Mauritius over de hele wereld vervoerd om te worden opgesloten in laboratoria en te worden gekweld in experimenten en vervolgens gedood. Onlangs heeft Animal Rights nog bericht dat een cargovlucht van Volga-Dnepr Airlines vanuit Vietnam in Brussel Zaventem was geland met 356 apen aan boord aan boord. 1

“De apenhandel is meedogenloze en schimmige commerce die geen rekening houdt met de gevoelens en behoeftes van gevoelige wezens. Elk bedrijf of instelling die dit in stand houdt, is medeplichtig aan ontzettend veel dierenleed", aldus Hochmuth. Teken onze petitie om een volledig verbod van het transport van proefapen via de luchthaven van Zaventem in te voeren.

Voor ons is er maar een juiste oplossing: stop de handel in proefapen en stop dierproeven op apen!

Jen Hochmuth, Animal Rights

Animal Rights roept de EU op tot actie

De Europese richtlijn erkent dat het vangen van niet-menselijke primaten in het wild zeer belastend is voor de betrokken dieren en een verhoogd risico op verwondingen en lijden tijdens de vangst en het transport met zich meebrengt. Vanaf 2022 mogen in het wild gevangen primaten niet langer worden ingevoerd voor fokdoeleinden of voor gebruik in experimenten in de EU.

Animal Rights roept de EU op tot actie. “Hoe zal de EU ervoor zorgen dat ingevoerde primaten werkelijk in gevangenschap worden gefokt of niet afkomstig zijn van boerderijen die betrokken zijn bij de export of het vangen van apen voor fokdoeleinden? Voor ons is er maar een juiste oplossing: stop de handel in proefapen en stop dierproeven op apen”, zegt Hochmuth.

Geen transport van proefapen via onze luchthavens Teken NU onze brandbrief Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer