Main content

Inhoud

Politieke partijen dringen aan op versnelde afbouw nertsenfokkerijen

Nieuws: 26 november 2020
Bont

Naar aanleiding van het ruimen van nertsen in verschillende Europese landen, na besmetting van nertsen met het covid-19 virus, werd er ook in het Vlaamse Parlement gedebatteerd of versnelde stopzetting aan de orde is.

Rowena Vanoy, Animal Rights “Verbied de nertsenfokkers nu nog opnieuw te fokken. Het risico bestaat dat als er in het voorjaar opnieuw tienduizenden nertsen worden gefokt, deze zullen moeten worden afgemaakt als er corona uitbreekt. Dit is achteloos spelen met dierenlevens.”

Lees ook: Ontsnapte nerts op Vlaamse fokkerij

CD&V en Groen voor vervroegde stopzet

In de commissie Dierenwelzijn in het Vlaamse Parlement werd gisteren de discussie gevoerd. Zowel Bart Dochy (CD&V), als Meyrem Almaci (Groen) pleitten voor overleg met de sector over vervroegde stopzetting. Er bestaat immers niet alleen een risico op een uitbraak van Covid-19, er zouden zelfs mutaties van het virus kunnen ontstaan, die nieuwe problemen kunnen stellen voor de volksgezondheid.

Lees ook: mutatie coronavirus bij Deense nertsen.

Almaci: “Omdat in Nederland zoveel nertsenhouderijen – eigenlijk allemaal – moeten stoppen, zijn de pronostieken in het kader van de prijsvorming voor 2021 heel goed. Men gaat dat risico toch nemen vanwege economische redenen met potentieel desastreuze gevolgen voor het dierenwelzijn en met potentiële heel gevaarlijke gevolgen voor onze volksgezondheid.”

Nu is het het ideale moment om de nertsenfokkers te verbieden in het voorjaar nog opnieuw te fokken.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Stoppersregeling

Ben Weyts lijkt niet open te staan voor een eventuele vervroegde stopzetting. Hij wijst erop dat er al een uitdoofscenario bestaat, waarbij de compensatie wordt afgebouwd in de tijd. Wie volgend jaar stopt verliest al 10% van de compensatie ten opzichte van dit jaar. Wie niet stopt, loopt bovendien het risico dat er bij een uitbraak geruimd moet worden en dan voorziet de federale overheid in geen enkele compensatie.

Animal Rights vindt dat het dierenwelzijn en het veiligstellen van de volksgezondheid niet mogen worden overgelaten aan het gezond verstand van de nertsenfokkers. Nu de jonge nertsen sowieso gedood worden voor hun pels, is het het ideale moment om de nertsenfokkers te verbieden in het voorjaar nog opnieuw te fokken.

Teken ook onze petitie voor een importverbod op bont- en bontproducten. We gaan voor een bontvrije wereld!

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer