Main content

Inhoud

Rechtszaak tegen sadistische boer van start

Nieuws: 4 mei 2021
Slacht

Animal Rights diende in mei en juni van 2020 twee klachten in tegen de boer in Appelterre die een koe met staalkabel uit de Dender trok en met opzet hulpeloze ganzen en hun kuikens doodreed op zijn weide. Animal Rights maakte enkele uren na de feiten gruwelijke beelden van de vermoorde ganzen en wil dat de sadistische boer gestraft wordt en nooit nog dieren mag houden. Op dinsdag 12 januari verschijnt de zaak voor de Raadkamer in Dendermonde. Daar zal beslist worden of de zaak doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “De moordzuchtige boer reed met zijn auto in op de jonge ganzen, die geen kant op konden omdat ze nog niet konden vliegen. Van sommige dieren werd de kop afgerukt. Dit is een uiterst gevaarlijke man die dieren mishandelt waar en wanneer hij er maar zin in heeft. Animal Rights eist zware straffen en een levenslang houdverbod.”

De moordzuchtige boer reed met zijn auto in op de jonge ganzen, die geen kant op konden omdat ze nog niet konden vliegen. Van sommige dieren werd de kop afgerukt

Els Van Campenhout, Animal Rights

Verminkte ganzen

In juni bracht de boer dieren met geweld om het leven op dezelfde weide waar de koe mishandeld werd. Hij reed met zijn auto in op de ganzen en hun jongen. De dieren waren in de rui en konden geen kant op. De ganzen en hun kuikens stierven aan de verwondingen die ze opliepen toen ze onder de wielen terecht kwamen. Sommige ouderdieren moesten toekijken hoe hun jongen een gruwelijke dood stierven. “De overreden dieren stierven een gruweldood. Degene die niet op slag dood waren, werden afgemaakt door hun kop af te rukken.”

Op de beelden is te zien hoe de boer op het weiland over ganzen heen rijdt en ze vervolgens onder de wielen vandaan plukt en ze weggooit. Animal Rights is later die nacht op zoek gegaan naar de slachtoffers en vond de verminkte lichamen in het weiland.

Koe mishandeld, hulpdiensten bedreigd

14 mei rapporteerde de media een geval van zware dierenmishandeling. In de video, gemaakt door de lokale brandweerkorpsen van Ninove en Geraardsbergen, was te zien hoe een boer uiterst hardhandig te werk gaat. De dierenmishandelaar bond een staalkabel rond de nek van een koe en sleurde het dier met zijn tractor uit rivier de Dender. Het dier kon tijdens deze gruwelijke daad zwaargewond raken of zelfs sterven.

Wandelaars merkten op dat een koe in de Dender zat en belden de hulpdiensten. De brandweerposten van Geraardsbergen en Ninove rukten uit voor een reddingsactie. Bij aankomst werden de hulpdiensten zowel fysiek als verbaal bedreigd. Een van de brandweermannen werd bijna omver gereden met een tractor.

Een brandweerman vertelt: “De duikers en de boot stonden al klaar, toen de landbouwer roepend en breed gesticulerend met zijn tractor de weide kwam opgereden. Na een felle discussie stapte hij opnieuw in en reed hij op ons af. Ternauwernood kon ik één van onze manschappen wegtrekken of hij zat onder de wielen. De landbouwer bleef ons verwijten en bedreigen en weigerde onze hulp. Hij zou dat zelf wel oplossen.”

Levenslang houdverbod

Animal Rights diende bij de politie klacht in tegen de man en eist dat de malafide boer een levenslang houdverbod opgelegd krijgt. “Iemand die tot zulke gruwelijkheden in staat is in het bijzijn van anderen, is tot nog veel meer in staat wanneer er niemand kijkt. Dit is een uiterst gevaarlijke man die nooit nog dieren zou mogen houden,”

Klacht met burgerlijke partijstelling

Animal Rights en GAIA dienen een klacht in met burgerlijke partijstelling na de feiten die plaatsvonden in mei en juni van 2020. De klacht zal drie feiten van zware dierenmishandeling omvatten: een koe met staalkabel om de nek uit de Dender sleuren, het met opzet doodrijden van de Canadese ganzen en het meer dan 100m voortslepen van een stier achter een tractor over asfalt. De stier kreeg slagen en de gruwel liet een meterslang bloedspoor na.

Op dinsdag 12 januari vond de zitting plaats in de Raadkamer van Dendermonde. Daar zal beslist worden of de sadistische boer en zijn zoon worden doorgestuurd naar de correctionele rechtbank. De beruchte boeren riskeren tot zes maanden cel en een boete tot 16.000 euro als de zaak doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank.

UPDATE

  • De Raadkamer in Dendermonde beslist op 12 januari 2021 dat de zaak doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank. Dit betekent dat Raadkamer vindt dat er voldoende redenen zijn van algemeen belang om een publiek proces te laten plaatsvinden. De dierenmishandelaars kunnen nu een maximumboete van 16.000 euro en 6 maanden cel riskeren.

  • Op 3 mei 2021 vindt de inleidende zitting plaats in de correctionele rechtbank van Dendermonde.

  • Op 11 oktober 2021 zullen de pleidooien plaatsvinden op maandag in de correctionele rechtbank van eerste aanleg Dendermonde. Nadat de raadkamer beiden doorverwees, zullen Alfred V.S. en zijn zoon Marc V.S. zich moeten verantwoorden voor 3 feiten van dierenmishandeling: een koe die ze aan de nek uit de Dender sleepten, een stier die ze achter de tractor over het asfalt meters ver voortsleepten en wilde ganzen die door Alfred V.S. werden doodgereden.

  • Tijdens de pleidooien op 11 oktober 2021 stelt de procureur dat "het welzijn van dieren wordt door deze twee mensen ingeschat als inferieur”. Er wordt een celstraf van 3 maanden en een geldboete van 4000 euro geëist voor Alfred V.S. en een maximale celstraf van 6 maanden met een geldboete van 8000 euro voor Marc V.S + een levenslang verbod op het houden van dieren. De advocaat van de boeren vraagt de volledige vrijspraak en ontkent het dierenleed. Het vonnis volgt op 15 november 2021.

  • Op 15 november 2021 valt het vonnis: de beide boeren worden volledig vrijgesproken voor alle feiten van dierenmishandeling. Animal Rights en GAIA reageren boos en bekijken de mogelijkheden om - al dan niet samen met het parket - in beroep te gaan tegen deze beslissing.