Main content

Inhoud

Onderzoek bontindustrie

Animal Rights legt door middel van beeldmateriaal de misstanden bloot achter de gesloten deuren van bontfokkerijen. Het beeldmateriaal bereikt vaak een groot publiek via de pers, en veroorzaakt soms een storm van protest. Dankzij onze beelden wordt de bevolking zich meer bewust van wat zich daar afspeelt. Hieronder volgt een overzicht van publicaties van beeldmateriaal.

  • Mei 2024: Poolse organisatie Otwarte Klatki toont met undercoverbeelden hoe de Nederlandse bontfokker Van Ansem het leed onder andere naar Polen heeft verlegd. In de beelden is te zien hoe nertsen tegen metalen en houten delen van de kooien worden geslagen en op de vloer vertrapt. Werknemers slingeren de dieren bij de staarten rond en gooien de nertsen vervolgens met grote kracht in kooien of in een transportkar. De kooien zijn vaak smerig en veel nertsen bloeden hevig.

  • Animal Rights laat met deze beelden de gruwelijke werkelijkheid achter de glimmende bontkragen zien.

  • Animal Rights en Bont voor Dieren tonen in 2016 met undercoverbeelden misstanden aan op twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Vele nertsen zijn gewond aan hun poten, staart, hals of pels.

  • Animal Rights en Bont voor Dieren hebben in december 2016 met verborgen camera's een bontfokker betrapt op het smijten met nertsen.

  • Animal Rights heeft met verborgen camera's een bontfokker in het Oost-Vlaamse Laarne betrapt op het smijten met nertsen. Tevens maakten zij unieke beelden van de langzaam stikkende nertsen in de gaskist. Animal Rights wil zo spoedig mogelijk een Vlaams verbod op de nertsenfokkerij.

  • In februari 2016 bracht Animal Rights tot tweemaal toe schokkende undercoverbeelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in een voormalige steenbakkerij in het West-Vlaamse Langemark. Hieronder de beelden die wij konden maken.

  • Animal Rights heeft in december 2015 undercoverbeelden gemaakt van het vergassen van nertsen op bontfokkerij Rios Mink in Rosmalen. Activisten zaten verscholen achter de schutting van de fokkerij en keken door een gat in de omheining. Zij filmden hoe op brute wijze nertsen in de gaskist gesmeten werden.