Main content

Inhoud

Tijdlijn - Einde nertsenfokkerij

Sinds 8 januari 2021 is de nertsenfokkerij in Nederland verboden. In België is het wachten tot november 2023. Al blijven er daar nog slechts een handvol bedrijven over.

2021

 • Op 8 januari is de nertsenfokkerij in Nederland voorgoed verleden tijd.

 • In België bloedt de industrie langzaam doodt. In juni maakt minister Ben Weyts bekend dat alle 14 bedrijven een aanvraag tot stopzetting hebben ingediend. Er zijn op dat moment nog vijf bedrijven effectief actief. Het kan echter nog tot 2022 duren voordat deze bedrijven effectief gesloten zijn.

2020 - Einde nertsenfok in Nederland

Levende nerts in destructiecontainer

2019 – Steeds minder nertsen in Nederland

 • NL - Het op één na grootste pelzen-veilinghuis ter wereld is failliet. Het prestigieuze North American Fur Auctions (NAFA) diende 31 oktober haar faillissement in. Meerdere Brabantse bontfokkers zijn crediteur.

 • NL - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst heeft op elf plekken in Nederland invallen gedaan bij negen nertsenfokkers en hun financiële adviseurs. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen van 50 miljoen euro.

 • NL - Sinds 2013 zijn er dertig bontfokkerijen gesloten en worden er maar liefst 200.000 moederdieren minder gefokt. Volgens het Centraal Bureau van de Statistieken zijn er nu nog 130 nertsenfokkerijen actief met zo’n 800.000 moederdieren.

 • Vlak voor Kerst stopt DAKA op verzoek van Animal Rights met de verkoop van bont.

2018 – Nertsenfokverbod in Vlaanderen

2017 – Actie voor een fokverbod in Vlaanderen

Nertsen vergast op een bontfokkerij in Laarne.

2016 – Controle op bontfokkerijen neemt toe

 • BE - Animal Rights toont schokkende undercoverbeelden van verwaarloosde en gewonde nertsen in een voormalige steenbakkerij in Langemark. De beelden laten ook zien dat de fokkerij zwaar vervuild is.

 • NL - Uit antwoorden op Kamervragen van de SP blijkt dat het ministerie van Economische Zaken nertsenfokkerijen in 2016 eindelijk is gaan controleren. Bij een derde, oftewel 20 van de 64 gecontroleerde nertsenfokkerijen, worden te veel nertsen gehouden.

 • BE - De Vlaamse overheid faalt in toezicht op de nertsenfokkerij. Dat blijkt uit verslagen van alle dierenwelzijnsinspecties die de afgelopen vijf jaar uitgevoerd werden in de 17 nertsenfokkerijen leverde in totaal 13 inspectielijsten op. In zes van de zeventien bedrijven bleek al 5 jaar geen dierenwelzijnsinspectie uitgevoerd te zijn. Negen bedrijven ontvingen in de loop van 5 jaar tijd één keer het bezoek van een dierenwelzijnsinspecteur. Bij twee bedrijven werden in 5 jaar tijd twee dierenwelzijnsinspecties uitgevoerd.

 • NL - Animal Rights heeft inspectierapporten bij nertsenfokkerijen in Nederland opgevraagd. Hieruit blijkt dat van 2012 tot en met 2015 slechts acht van de in totaal 168 nertsenfokkerijen gecontroleerd op het welzijn van de dieren. Van deze acht fokkerijen waren er zes waar overtredingen werden geconstateerd.

 • BE - Animal Rights houdt een protestactie bij nertsenfokkerij in Langemark. De organisatie wil dat de fokkerij zo spoedig mogelijk sluit.

 • NL - Animal Rights brengt beelden naar buiten van structureel dierenleed op twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarnaast worden met verborgen camera’s de hardhandige vergassing van nertsen opgenomen.

 • NL - Op 16 december verliest de bontsector de rechtszaak en wordt het verbod op de nertsenfokkerij definitief.

 • BE - Animal Rights heeft met verborgen camera's een bontfokker in Laarne betrapt op het smijten met nertsen. Op de beelden is te zien hoe nertsen langzaam stikken door het gas in de kist.

Undercoverbeelden van misstanden op twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn.

2015 – Uitbreiding van nertsenfokkerijen in Nederland

Nertsenvergassing op de bontfokkerij Rios Mink in Rosmalen

2014 – Verbod nertsenfokkerij in Nederland tijdelijk buiten werking

 • NL - De bontsector stapt naar de rechter en wordt in het gelijkgesteld omdat de schadevergoeding niet goed is uitgewerkt. De staat gaat in hoger beroep en wint : de wet verbod pelsdierhouderij is direct weer van kracht.

2013 – Wet verbod op de Pelsdierhouderij van kracht in Nederland

 • NL - Op 4 januari 2013 wordt, na jarenlange politieke debatten en publiekscampagnes van Bont voor Dieren, het nertsenfokverbod van kracht. Bontfokkers mogen nog tot 1 januari 2024 nertsen fokken maar niet uitbreiden of de fokkerij verkopen aan een ander. Het aantal vergunde nertsen en kooien op 4 januari 2013 is bepalend.