Main content

Inhoud

Vlaamse nertsen - tijdlijn 2020

Nieuws: 26 november 2020
Bont

De nertsenfokkerij zal in 2023 definitief verleden tijd zijn in Vlaanderen. In Wallonië en Brussel waren er al lang geen nertsenbedrijven meer. Tot die tijd gaat het fokken van nertsenpups, vergassen en pelsen gewoon verder. Op dit moment, november 2020, zouden er nog 8 nertsenbedrijven zijn in Vlaanderen. Een overzicht van de gebeurtenissen in de Vlaamse nertsenfokkerijen in 2020.

Tijdlijn 2020

In mei kondigt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan dat de financiële regeling voor het stopzetten van nertsenbedrijven rond is. De Vlaamse regering voorziet een compensatie voor onder meer het inkomensverlies, maar die vergoeding wordt wel steeds kleiner naarmate de eigenaars langer wachten met de stopzetting. Het compensatiebedrag wordt vanaf 1 april 2021 al met 10 procent verminderd en ook op 1 april 2022 en 1 april 2023 gaat er telkens 10 procent af van het bedrag. Vlaanderen telt op dat moment nog 16 nertsenfokkerijen.

In juli komt aan het licht dat er amper controles zijn op Vlaamse nertsenfokkerijen, terwijl er op dat moment in Nederland al meerdere gevallen van corona bij nertsen waren vastgesteld. Animal Rights kon de inspectieverslagen inkijken, waaruit bleek dat het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) geen controles uitvoerde bij nertsenfokkers. Dierenwelzijn had op vijf jaar tijd slechts 12 controles uitgevoerd.

Video: Hansbeke Minkfarm

Op 3 september deelt FAVV mee dat zij toch de opdracht heeft gekregen om alle nertsenbedrijven te monitoren in het kader van de Covid-19-crisis. Elk bedrijf werd in september serologisch getest op de aanwezigheid van antilichamen die kunnen duiden op oude besmettingen, daarnaast worden er ook regelmatig virologische tests uitgevoerd wanneer er een nerts sterft. Tijdens de 130 controles werden er geen besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Vervolgens worden er wekelijks controles uitgevoerd op de overblijvende nertsenbedrijven. In oktober 2020 zijn dat er nog 8.

Op 20 november filmt Animal Rights een ontsnapte nerts op een nertsenfokkerij in Damme. Het dier blijft bij de kooien rondhangen en probeert bij de watervoorziening in de kooi te komen. Animal Rights maakte inmiddels beelden op verschillende nertsenfokkerijen.

Video: ontsnapte nerts op een bedrijf in Damme

Op 25 november worden er in het Vlaamse Parlement vragen gesteld aan Ben Weyts over de mogelijkheid tot vervroegde stopzetting. Deze laatste vindt de huidige regeling ver genoeg gaan en ziet geen redenen om nertsenfokkers onmiddellijk te doen stoppen.

Animal Rights is ook een petitie gestart voor een importverbod op bont- en bontproducten in België. Als we in ons land om ethische redenen deze verwerpelijke industrie verbieden dan kunnen we niet tegelijkertijd producten importeren die elders op al even afschuwelijke wijze geproduceerd zijn. Teken hier de petitie.

Video: Damme